tarpol

TARPOL

Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi

  • ANASAYFA
  • KURUMSAL
    • Tarpol Hakkında
    • Mütevelli Heyeti
    • Yönetim Kurulu
    • Danışma Kurulları
    • Denetim Kurulu
    • Vakıf Senedi
    • Haberler
  • ÇALIŞMA KONULARI
  • TARPOVİZYON
  • YAYINLAR
    • Kitaplar
    • Sektörel Araştırmalar
      ve Ekonomik Göstergeler 2024
    • Raporlar
  • PİYASA VERİLERİ
    • Toprak Mahsülleri Ofisi
    • Polatlı Ticaret Borsası
    • İzmir Ticaret Borsası
    • Edirne Ticaret Borsası
    • Adana Ticaret Borsası
    • Konya Ticaret Borsası
    • Mersin Ticaret Borsası
    • Gaziantep Ticaret Borsası
  • İLETİŞİM

Dr. Mehdi Eker, AgroFood Zirvesi 2025'te Küresel Gıda Güvenliği Risklerine Dikkat Çekti:

Anasayfa - Haberler
Dr. Mehdi Eker, AgroFood Zirvesi 2025'te Küresel Gıda Güvenliği Risklerine Dikkat Çekti:

Dr. Mehdi Eker, AgroFood Zirvesi 2025'te Küresel Gıda Güvenliği Risklerine Dikkat Çekti:

20 Kasım 2025

TARPOL Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, eski Tarım ve Gıda Bakanı ve Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Mehdi Eker, katıldığı AgroFood Zirvesi 2025'te küresel gıda üretimi, israf ve dağıtım adaletsizliği konularında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Dr. Eker, son 20 yılda dünya tarımsal üretiminde önemli bir artış yaşandığını belirterek:

“2000–2022 döneminde dünya nüfusu yüzde 31 artarken, tarımsal üretim değeri yüzde 89 yükselerek 3,8 trilyon dolara ulaştı. 2025 yılı itibarıyla hububat üretiminde yaklaşık 3 milyar tonluk seviyeye gelindi.” ifadelerini kullandı.

Bu üretim artışına rağmen küresel ölçekte gıda güvenliğinin güçlenmediğine vurgu yapan Dr. Eker:

“Bugün 700 milyondan fazla insan yetersiz beslenme riski altında. Bu paradoksun temel nedeni üretim değil; dağıtım, paylaşım ve tüketim davranışlarıdır. Üretilen gıda ihtiyaçlarımızı karşılıyor ancak ihtiraslarımızı karşılamıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Dr. Eker ayrıca gıda kayıplarının ve israfın sürdürülebilirlik açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirterek:

“Hasattan perakendeye kadar geçen süreçte, küresel gıdanın yaklaşık yüzde 32’si kayboluyor veya israf ediliyor. Bu durum yalnızca ekonomik değil, etik ve çevresel bir sorun olarak karşımızda durmaktadır.” dedi.

Türkiye’nin tarımsal altyapısı ve üretim kapasitesiyle bölgesel güç konumunda olduğuna dikkat çeken Dr. Eker, sürdürülebilir üretim, verimlilik ve dijitalleşme alanlarına yapılacak yatırımların önemine işaret etti.

Tarpol Logo

Tarım ve gıda sektöründe faaliyet gösteren üreticiler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, ilgili kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları, tüketiciler, uluslararası kuruluşlar ve diğer paydaşların katılımını sağlayan, sektörel bir hizmet platformuyla, interaktif çözümler sunuyoruz.

KURUMSAL

  • Hakkımızda
  • Mütevelli Heyeti
  • Yönetim Kurulu
  • Danışma Kurulları
  • Denetim Kurulu

Adres Bilgileri

Hacettepe Mahallesi Cingöz Sokak No:10
Altındağ/Ankara
info@tarpol.org.tr
Bize Ulaşın
+90 312 443 11 21
Sosyal Medya
TARPOL © 2025   |   Designed by OBT Yazılım
×
  • ANASAYFA
  • KURUMSAL
    • Tarpol Hakkında
    • Mütevelli Heyeti
    • Yönetim Kurulu
    • Danışma Kurulları
    • Denetim Kurulu
    • Vakıf Senedi
    • Haberler
  • ÇALIŞMA KONULARI
  • TARPOVİZYON
  • YAYINLAR
    • Kitaplar
    • Sektörel Araştırmalar
      ve Ekonomik Göstergeler 2024
    • Raporlar
  • PİYASA VERİLERİ
    • Toprak Mahsülleri Ofisi
    • Polatlı Ticaret Borsası
    • İzmir Ticaret Borsası
    • Edirne Ticaret Borsası
    • Adana Ticaret Borsası
    • Konya Ticaret Borsası
    • Mersin Ticaret Borsası
    • Gaziantep Ticaret Borsası
  • İLETİŞİM